pilih.







Canon EF 50mm f/1.8 II
Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 XR DI-II LD Aspherical (IF) AF 



Tokina AT-X 116 Pro DX 11-16mm F2.8

nak beli lens baru.
tapi xtau mana satu nak beli ni.

ultra wide angle .
memang aku minat gila.
sbb suka gila gambar wide angle/fisheye ni.
lawa.
tapi harga melampau pulak.adehh.
(walaupun range dia murah jgk la utk f/2.8 )
f/2.8. best utk low light. laju sket. boleh pakai shutter speed laju sket.
nanti nak jalan2 g Taj Mahal shoot pakai wide angle best ni.
tapi harga?
tak masuk akal dgn saiz poket aku.

prime lens.so fixed zoom at 50mm shj.
sgt fast and bright sbb F/1.8. 
aperture besar shoot kat lowlight pon best.
paling murah
Klu bokeh effects cantik gila pakai lens ni.
tapi tu la. fixed zoom. adoi.

aku rasa paling versatile kot lens ni.
telephoto. mamang boleh teropong habis. 
buat travel pon best. 
boleh jual Kit Lens canon 18-55mm aku.
ganti dgn ni but now extended zoom smpai 200mm. mantap.
compare dengan Sigma punya 18-200, ni murah sikit. 
harga pon masuk akal dengan poket aku.haha.
amik gambar travelling ngn potrait best ni.

kata hatiku Tokina. tapi kata poketku Tamron.
mana satu nak angkat?
adoi.
masih mengkaji.
balik malaysia nanti dan sebelum trip pegi Taj Mahal ke,Manali ke, mana-mana2 lagi
lepas First Year MBBS ni wajib beli.
ini target.

This entry was posted in ,,. Bookmark the permalink.

2 Responses to pilih.

  1. aLam maya says:

    bagi aku, 18-200 tu terbaik. kalau ada duit lebih, beli la 50mm tu skali. pendapat aku je la, aku pun noob lagi photography ni. haha

  2. qidran says:

    sid : tu la. most probably 18-200 tu la. kaji lagi.haha